Glavni Meni sa Vestima
Make culture, not war

Postavio dana 17, sep, 2017, 10:10 u Kolumne - Autorski Tekstovi | 0 komentara

Početkom avgusta je Nikola Selaković, generalni sekretar predsednika Srbije, najavio kako izvršne i zakonodavne vlasti u Beogradu intenzivno rade na usvajanju Deklaracije o srpskom jeziku i kulturi. Premda je dokument tek u nastajanju, u konceptu se prepoznaje generička kategorija iz istorije ideja, ona o „naciji kulture“. Ovo je pravo vreme da se progovori kako su se druge nacije odnosile prema definicijskoj moći kulture.

Make culture, not war

Dalje

Ave, Germania superba!

Postavio dana 30, jul, 2017, 10:17 u Kolumne - Autorski Tekstovi | 0 komentara

Posthumno objavljeni rukopis „Finis Germania“ nemačkog istoričara, politikologa i sociologa Rolf-Petera Ziferlea (1949–2016) trenutno vodi na „Amazonovoj“ listi najprodavanijih knjiga. Takvom uspehu nevelike zbirke fragmentiranih eseja i aforizama najviše je doprinela činjenica da je „Finis Germania“ u širokim krugovima nemačke javne scene proglašena antisemitskom i revizionističkom. Ništa tako ne prodaje knjige kao dobar skandal.

Ave, Germania superba!

Dalje

Evropske letnje igre srećne ruke

Postavio dana 16, jul, 2017, 12:26 u Kolumne - Autorski Tekstovi | 0 komentara

Počevši od posete Angele Merkel Vašingtonu u martu, preko Trampove prve posete Evropi u maju (Brisel, Taormina), druge u Hamburgu prošle nedelje i upravo završene treće u Parizu, javnost i mediji se vežbaju u visokoj umetnosti neverbalne komunikacije. Neobičan fenomen, s obzirom na činjenicu da trenutno najrelevantniji svetski lideri na javnoj sceni govore vrlo jednostavnim i razumljivim jezikom.

Evropske letnje igre srećne ruke

Dalje

Demokratski paradoks: Jesu li nekad loše vlade bolje od dobrih?

Postavio dana 11, jun, 2017, 10:32 u Kolumne - Autorski Tekstovi | Komentari su isključeni

Događaji iz prošle nedelje bacaju cinično svetlo na uobičajene kriterijume po kojima se dobre vladavine razlikuju od loših. Rezultati izbora u Velikoj Britaniji, nivo komunikacije unutar američke državne politike, Bliski istok – gde diktature odjednom kažnjavaju autokrate i obrnuto, čak i ono što se kao mali lokalni eho velikih trendova događa u Hrvatskoj – sve to počinje da preispituje evropske predstave poželjnog i nepoželjnog.

Demokratski paradoks: Jesu li nekad loše vlade bolje od dobrih?

Dalje

Politički momentum: Čitav svet je teatar

Postavio dana 21, maj, 2017, 10:39 u Kolumne - Autorski Tekstovi | Komentari su isključeni

Politički manirizmi Evrope i SAD su poslednjih nekoliko nedelja uzeli kurs koji se najbolje može sumirati kroz tri pojma: Inscenacija, relativizacija i ohola rezignacija. Sve tri reči su razumljive na gotovo svim jezicima sveta. Ono što one aktuelno znače, zavisi od javnog prostora u kom su u opticaju.

Politički momentum: Čitav svet je teatar

Dalje

Ridiger Safranski: Propadamo, sram da bude onoga ko to primeti!

Postavio dana 14, maj, 2017, 11:34 u Kolumne - Autorski Tekstovi | Komentari su isključeni

Ridiger Safranski (rođen 1945) poznati je nemački pisac, filozof i teoretičar literature. Izabrao je da studira teologiju, ali je sasvim slučajno završio na filozofiji, gde je na njega odlučujući uticaj izvršio Teodor Adorno.

Ridiger Safranski: Propadamo, sram da bude onoga ko to primeti!

Dalje

Analogni snepšot: Berlin i Beč kao pozitiv i negativ

Postavio dana 07, maj, 2017, 10:11 u Kolumne - Autorski Tekstovi | Komentari su isključeni

Najnovija afera oko desnih tendencija u nemačkom Bundesveru, stav prema turskom članstvu u EU, prema političkom islamu, nekontrolisanoj migraciji, Rusiji, ili predstave o statusu većinske kulture (leitkultur) na nacionalnom planu – to su teme oko kojih Berlin i Beč imaju sve manje zajedničkog. Dok se Nemačka ukrcava u veliku globalističku politiku, Austrija se povlači na regionalnu scenu. Ko će biti uspešniji unutar odabrane strategije?

Analogni snepšot: Berlin i Beč kao pozitiv i negativ

Dalje

Vrli novi svet: Populisti u demokratiji, demokrate u populizmu

Postavio dana 09, apr, 2017, 10:49 u Kolumne - Autorski Tekstovi | Komentari su isključeni

Pored pojma populizma više ne prolazi nijedna seriozna politička analiza današnjice. O toj temi je u Beču u protekle dve nedelje održano nekoliko javnih tribina, u medijima objavljeno više reprezentativnih intervjua. Šta je populizam to nije sasvim sigurno, ali je izvesno da će se svetska politička praksa sve više odvijati po njegovim pravilima.

Vrli novi svet: Populisti u demokratiji, demokrate u populizmu

Dalje

Jubilej EU: Samo bez iluzija, mi smo Evropljani

Postavio dana 26, mar, 2017, 8:54 u Kolumne - Autorski Tekstovi | Komentari su isključeni

Evropska unija juče je u Rimu slavila okrugli, 60. rođendan. Od marta 1957. godine, kada su potpisani Rimski ugovori i položeni temelji ekonomske, u perspektivi političke integracije, svet i Evropa dugo su se razvijali u jednom ritmu, da bi u ovom veku krenuli različitim stazama. Svet se vratio geopolitičkom razmišljanju, EU ostala verna promociji idealistički definisanih vrednosti.

Jubilej EU: Samo bez iluzija, mi smo Evropljani

Dalje

Čajkovski između Istoka i Zapada

Postavio dana 12, mar, 2017, 11:12 u Kolumne - Autorski Tekstovi | Komentari su isključeni

Za dobre poznavaoce klasične muzike, bečki Muzikferajn (Musikverein) spada u sam vrh svetskih umetničkih adresa. Za ljubitelje klasične muzike, to je sala u kojoj se svakog prvog januara održava kultni novogodišnji koncert. Prošlog ponedeljka i utorka u njegovoj Zlatnoj dvorani gostovao je Moskovski simfonijski orkestar „Čajkovski“ i pod upravom Vladimira Fedosejeva premijerno izveo prvobitno uništenu, delimično rekonstruisanu operu Čajkovskog „Undina“.

Čajkovski između Istoka i Zapada

Dalje

Reakcionari svih zemalja, ujedinite se

Postavio dana 05, feb, 2017, 8:11 u Kolumne - Autorski Tekstovi | Komentari su isključeni

Snaga istorijskih mitova u oblikovanju moderne politike nije smanjena u naše vreme, smatra Mark Lila u svojoj najnovijoj knjizi političkih eseja „Nasukani um“. Poznati američki politolog i profesor istorije ideja na Univerzitetu Kolumbija analizira dugu liniju kulturnog pesimizma, nostalgije i reakcionizma i zaključuje: apokaliptična misao je uvek moderna.

Reakcionari svih zemalja, ujedinite se

Dalje

Božić betonskih stubića

Postavio dana 25, dec, 2016, 11:19 u Kolumne - Autorski Tekstovi | Komentari su isključeni

Posle terorističkog napada u Berlinu, prilikom kojeg je poginulo 12, a ranjeno skoro 50 ljudi, evropske vlade preispituju domete svoje antiterorističke politike i razmišljaju o korekcijama za iduću godinu. Austrija je prva izvukla konsekvence iz događaja i pred božićni sajam ispred dvorca Šenbrun, čiji se ulaz nalazi na otvorenoj saobraćajnici kojom prolaze i kamioni, postavila betonske stubove.

Božić betonskih stubića

Dalje

Jelena Lovrić: Ustaški natpisi kompromituju celu Hrvatsku

Postavio dana 06, dec, 2016, 15:14 u Kolumne - Autorski Tekstovi | Komentari su isključeni

Nereagovanje hrvatske države na isticanje ustaškog natpisa u Jasenovcu, mestu ustaške fabrike smrti, teško kompromituje celu Hrvatsku, piše zagrebački „Jutarnji list“.

Jelena Lovrić: Ustaški natpisi kompromituju celu Hrvatsku

Dalje

Slučaj Tramp – osveta demokratskog subjekta

Postavio dana 05, dec, 2016, 13:14 u Kolumne - Autorski Tekstovi | Komentari su isključeni

Dok se još nepotvrđeni američki predsednik Tramp polako oprašta sa verbalnim radikalizmom izborne kampanje, u dobrom delu političko-medijskog prostora na Starom kontinentu tek sad raste netrpeljivost prema njemu. Od toga da se on „mora naučiti šta je Evropa“ (Junker), do toga da mu se moraju dati „uslovi za saradnju“ (Merkel). Tramp očito mora mnogo toga, ako želi dobre odnose sa EU.

Slučaj Tramp – osveta demokratskog subjekta

Dalje

Bez čežnje za „jevroremontom“

Postavio dana 23, okt, 2016, 7:47 u Kolumne - Autorski Tekstovi | Komentari su isključeni

Eduard Štajner, dopisnik austrijskog lista „Prese“ iz Moskve, spada u one evropske novinare koji, i pored neupitnog profesionalizma, teško sakrivaju tugu što se odnosi Evrope i Rusije u poslednje tri godine kreću putem rastuće konfrontacije. Pri tome, on ima vrlo trezveni pogled na ruski „way of life“, ne misli da je Moskva u pravu, niti da su sankcije Zapada najbolje što se moglo dogoditi ruskoj ekonomiji.

Bez čežnje za "jevroremontom"

Dalje
Izaberi Stranicu

1234Zadnja