Glavni Meni sa Vestima
Oceni: MinusOceni: Plus (Oceni)
Loading...Loading...

DPA: Najmoćniji čovek Srbije otac kosovskog dogovora

Generacije političara su se bezuspešno tražile u kosovskom problemu. Dogovor postignut u petak u Briselu, pod posredovanjem EU, ide na račun potpredsednika Vlade Aleksandra Vučića. Sa odbijanjem prvog predloga sporazuma, nepovoljnog za Srbiju igrao je poker na visoke uloge - i pobedio: zato sada postignut kompromis između Beograda i Prištine, kosovskim Srbima donosi znatnu autonomiju za koju niko nije mislio da je moguća.

Kada je sve izgledalo izgubljeno tokom osme runde pregovora u Briselu, uključio se po prvi put i Vučić, koji je i šef najveće stranke (SNS), ministar odbrane i koordinator obaveštajnih službi.

Borio se teškim "oružjem". Novinari su iz Brisela izveštavali da je bilo razmene uvreda između njega i kosovskog premijera Hašima Tačija, koga je optužio da se koristi jeftinim trikovima. On je na kraju ignorisao albansku stranu, odbijajući čak i rukovanje. U isto vreme, on je čvrsto definisao "crvene linije" preko kojih Srbija ne može da pređe.

Četrdesettrogodišnji pravnik je prošao kroz razne faze u svom političkom životu, od ekstremnog nacionaliste do demokrate i strastvenog Evropljanina. Pod vlašću srpskog autokrate Slobodana Miloševića, koji je umro od srčanog udara u tribunalu, gde mu se sudilo za ratne zločine, 1998. godine bio je ministar informisanja.

Tada se govorilo da je vršio pritisak na domaće i strane medije. Totalnu promenu je doživeo 2008. godine, kada je sa sadašnjim predsednikom Tomislavom Nikolićem osnovao Srpsku naprednu stranku, SNS.

Promena od ekstremiste do pro-Evropljanina nije mogla biti detaljnija. Prema izveštajima iz njegovog okruženja shvatio je da, u slučaju neuspeha posredovanja EU u kosovskom problemu, njegovu zemlju očekuje izolacija i ekonomska katastrofa.

Da spreči ovo, on je kao mantru ponavljao da njegova zemlja mora dobiti žarko željeni datum za početak pregovora o članstvu. Ali, datum je bio uslovljen postizanjem sporazuma u Briselu. Dok je premijer Ivica Dačić bio spreman da potpiše i prvi krajnje nepovoljan ugovor, Vučić je isterao svojim odbijanjem bolju ponudu.

Vučić, koji je sebi kod kuće, napravio imidž borca protiv korupcije, hapšenjem jednog od najbogatijih Srba, Miroslava Miškovića, fokusirao se sada na postizanje nacionalnog jedinstva oko prihvatanja briselskog kompromisa.

I uspesi već stižu. Predsednik Nikolić, koji važi kao kao "tvrda linija" u nacionalom smislu, toplo je u subotu pozdravio kompromis koji donosi ograničenu autonomiju sunarodnicima na Kosovu. Premijer Dačić, takođe. Rezultat je srpski uticaj na policiju i sudove i to je najbolje rešenje i maksimalan ustupak.

Tako će predlog sporazuma, uz saglasnost srpskog rukovodstva, najverovatnije biti konačno usvojen do ponedeljka. Vučić, međutim, i dalje ima i dalje dve "problematične tačke". U sopstvenoj stranci SNS, još uvek postoje mnogi koji, kao bivši ekstremni nacionalisti, ne žele da idu sa njim.

To bi značilo podelu najveće stranke. Pored toga, Vučić tek treba da ubedi kosovske Srbe. Oni ni po koju cenu ne žele da prihvate svoju novu autonomiju - već zato što će time postati deo zemlje naseljene skoro isključivo Albancima na Kosovu. I oni to izbegavaju kao kugu.


  • Kompletna Vest: http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/711/merila-vremena/1309428/dpa-najmocniji-covek-srbije-otac-kosovskog-dogovora.html

  • Adresa sajta: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/711/merila-vremena
  • Oznake:, , , , , , , , ,